dimecres, 13 de setembre del 2017

Enorme dèficit democràtic a l’Estat espanyol


Si ahir eren els funcionaris, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i altres alts càrrecs de la Generalitat els que es veien directament assenyalats i apercebuts per la fiscalia, avui són els alcaldes dels 712 pobles da Catalunya que recolzen el referèndum qui  es veuen coaccionats i amenaçats pel braç armat jurídicament del govern espanyol.


La fiscalia demana als Mossos d’Esquadra que detinguin a aquells alcaldes que es neguin a declarar davant els tribunals de justícia.



José Manuel Maza, fiscal general de l'Estat
El fiscal general de l’Estat José Manuel Maza ha destapat avui la caixa dels trons i ha donat instruccions a tots els fiscals de Catalunya per tal que citin en qualitat d’investigats a tots els alcaldes catalans que han manifestat el seu recolzament al govern de la Generalitat per l’organització del referèndum del dia 1 d’octubre vinent. Són 712 alcaldes de tot Catalunya del total de 948 municipis existents al país. Es tracta per tant del 75,1% dels alcaldes del país qui ha estat objecte de les ires del fiscal general de l’Estat.

És un pas més en l’escalada d’hostilitats entre el govern de Mariano Rajoy i el de la Generalitat, en el que el més fort, el govern de l’Estat, disposa de totes les armes possibles per intentar destruir als dèbils, el govern de Catalunya, que exhibeix només una sola arma per defensar-se: la democràcia.   

Les reaccions a Catalunya han estat immediates. Hi ha hagut algunes reaccions inicials d’alguns alcaldes que han decidit no presentar-se a les citacions com per exemple tots els alcaldes de la CUP entre d’altres. A mesura que la notícia s’ha anat escampant l’AMI (Associació de Municipis per a la Independència) i l’Associació Catalana de Municipis han convocat una reunió d’urgència per intentar consensuar un posició conjunta de tots els alcaldes afectats. Entre les decisions preses en  destaquen dues. La primera serà que tots els alcaldes pertanyents a aquests dues organitzacions aniran a declarar atès que “no tenim res a amagar”. Uns hi aniran voluntàriament al rebre la citació mentre que d’altres es faran detenir per anar-hi, però tot hi aniran. També han decidit convocar un acte unitari dels 712 alcaldes afectats a la Plaça Sant Jaume pel proper dissabte a les 12 hores. Els convocants demanen que la resta d’alcaldes que no han estat citats a declarar els donin suport aquell dia.

És una situació que no té precedents a Europa, i posa de manifest el baix nivell democràtic de les institucions espanyoles. La separació de poders entre l’executiu i el poder judicial a Espanya és una absoluta quimera; la Justícia espanyola està en mans i a disposició del que decideixi el govern de l’Estat, i aquest és un fet innegable. Una prova d’això és que aquesta mateixa tarda la Guàrdia Civil ha obligat a tancar la web del referèndum després que un jutge així ho hagi dictaminat.

Una notícia d’aquesta envergadura no ha passat desapercebuda a Europa i a bona part del món, atès que diferents agències internacionals se n’han fet ressò. Per aquest motiu, a hores d’ara la imputació dels 712 alcaldes catalans ja ha donat la volta al món, i diaris com “The New York Times”, The Washington Post”, “La Repubblica” o “Clarín” entre molts altres hagin explicat als seus lectors al situació que es viu a Catalunya.  Per altre banda el director de comunicació per a Europa de l’Observatori dels Drets Humans (HRW) també ha mostrat la seva preocupació per la situació que es viu a Catalunya.

Pel que fa a les reacciones a Espanya, diferents partits polítics estatals han demanat la compareixença del fiscal general de l’Estat al Congrés dels Diputats. En concret la petició l’han formulat Podem, ERC, PDECat, PNB i Bildu, tot i que donada la baixa cultura democràtica que envaeix Espanya en aquests moments, no hauria d’estranyar que es trobi alguna excusa per que aquesta compareixença no sigui un fet.


En una entrevista aquesta mateixa nit a TV3, el president de la Generalitat Carles Puigdemont, amb una seguretat absoluta ha confirmat que malgrat totes les pressions i amenaces del govern espanyol, el dia 1 d’octubre es celebrarà el referèndum d’autodeterminació de Catalunya.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada